Waar zoekt u informatie over?
Volg & Deel
Volg & Deel
Home  /  Thema's  /  Patiënt als partner  /  Activiteiten  /  Studiereis Zweden

Agenda

Nieuws

Studiereis Zweden

Al meerdere keren heeft het Transmuraal Netwerk samen met het Groene Hart Ziekenhuis een bezoek gebracht aan het Microsystem Festival in Jönköping, Zweden. Het Microsystem Festival is een internationaal congres voor mensen die toegewijd zijn aan verbeteren van de gezondheidszorg door middel van Clinical Microsystem Thinking.

Energie door bezoek Microsystem Festival Zweden!

Van 1-3 maart 2016 heeft het Transmuraal Netwerk samen met een groep van 18 personen uit het Groene Hart Ziekenhuis een bezoek gebracht aan het Microsystem Festival. Met Clinical Microsystem Thinking wordt in het Groene Hart ziekenhuis sinds 2013 samen met patiënten kwaliteit van zorg verbeterd onder de naam ‘Patiënt als Partner’. “Ik bruis van de ideeën”, “wat een bijzondere en inspirerende tijd was het” en “de beste manier om mensen te enthousiasmeren”, zijn reacties van enkele deelnemers over de studiereis.

Studiereis
De driedaagse studiereis naar Jönköping, Zweden bestond uit een aantal bezoeken aan het Ryhov Hospital, waaronder de afdeling radiologie en het laboratorium. Daarop volgde twee dagen Microsystem Festival (een congres, maar heet festival omdat het leuk is om te leren!).

Bezoek Ryhov hospital
Na aankomst in Jönköping is allereerst een bezoek gebracht aan het Ryhov hospital. Een bezoek aan het 24/7 laboratorium, waar KCL en MMB geïntegreerd zijn, personeel flexibel is en alle uitslagen binnen 4 uur bekend zijn (ook uitslagen zoals NORO en clostridium). Interessant hoe door focus op patiënt waarde en veiligheid, sterk leiderschap en transparant management (door dagelijkse en wekelijkse whiteboardsessies) kwaliteit zichtbaar verbeterd is.Vervolgens een bezoek aan de radiologie afdeling, waar bij MRI onderzoek bij kinderen ook direct andere onderzoeken kunnen plaatsvinden, zoals bloedafname, oogonderzoek, tandarts etc. De samenwerking tussen de radiologie afdeling en andere afdeling heeft als doel, minder ongemak voor het kind.Microsystem Festival 2016 ‘It’s all about people’
Het Microsystem Festival is een internationaal congres voor mensen die toegewijd zijn aan verbeteren van de gezondheidszorg door middel van Clinical Microsystem Thinking. Het tweedaags Microsystem Festival kende dit jaar het thema ‘it’s all about people’. Naast patiënt en zorgverlener zijn we allen mensen. Zie onderstaand Youtube filmpje ‘Please see me’ voor de indrukwekkende wijze waarop het festival opende.

https://www.youtube.com/watch?v=380MiMDoddI

Hierop volgden workshops, presentaties en ontmoetingen met collega verbeteraars uit 13 verschillende landen. Ook Patiënt als Partner was zelf onderdeel van het programma. Lia Donkers en Renée van Haastert lichtten in een presentatie toe hoe wij in het Groene Hart Ziekenhuis de beweging Patiënt als Partner zijn gestart en blijven continueren.Wil je meer weten over dit inspirerende bezoek of de beweging Patiënt als Partner in het Groene Hart Ziekenhuis, neem dan contact met ons op.

Contact

Astrid van der Bas
0182-505534 toestel 3602
astrid.van.der.bas@ghz.nl

Deel