Waar zoekt u informatie over?
Volg & Deel
Volg & Deel
HomeNieuwsAlle berichten

Agenda

Nieuws

‘Een gezonde leefstijl?!’

Datum: dinsdag 5 november 2019

Het op 10 oktober gehouden symposium “Een gezonde leefstijl?!”, georganiseerd door het Transmuraal Netwerk en de Reumavereniging Gouda e.o. kon op een grote belangstelling rekenen. Ruim zeventig mensen meldden zich aan.
 
Reumatoloog, dr. E. Molenaar, gaf de aftrap. Zij vertelde dat de meeste studies over leefstijl zijn gedaan bij artrose en reumatoïde artritis. Deze onderzoeken gaan over de invloed van voeding en/of bewegen. Vooral het voorkomen van overgewicht is belangrijk. Dat kan door afvallen of meer bewegen. Belangrijk is daarbij te weten dat training geen schade aan de gewrichten veroorzaakt. Zelfs het tegendeel is waar: training geeft een ‘beschermend effect’ voor de gewrichten. Rokers hebben meer kans dat de medicijnen minder goed werken. En de combinatie alcohol en medicijnen is vaak niet goed.
 
Hoe verander je jouw gewoontes?
Psycholoog E.de Jong, vertelde over ‘De gezonde weerstand bij veranderen van leefstijl’. Iedere zorgverlener kan veel redenen opnoemen om je leefstijl te veranderen. Iedere zorgvrager heeft even veel redenen om de verandering niet door te voeren. Mevrouw De Jong vertelde over de vijf fases van gedragsverandering: ontkenning, erkenning, verkenning, actie en volhouden, waarbij je soms een korte/kleine terugval hebt. Belangrijk is om te verkennen ‘waar word ik blij van’, ‘wat vind ik voor de komende tijd een belangrijk doel’ en ‘welke waarde heeft dit voor mij’. En een klein beetje weerstand is ook gezond!
 
Vervolgens was er kort tijd voor het Artrosenetwerk Midden-Holland. Alle oefen- en fysiotherapeuten, die deelnemen aan dit netwerk, zijn geschoold; zij zijn in het bezit van de reuma-aantekening. Hierdoor hebben zij meer specifieke kennis van de problematiek bij reuma en kunnen reumapatiënten beter op maat begeleiden. Op de website van Artrosenetwerk Midden-Holland kun je in jouw buurt de dichtstbijzijnde therapeut vinden.
 
Daarna was er tijd voor de informatiemarkt en aansluitend startten de workshops. Iedereen waaierde uit naar de workshop van keuze, om in de tweede ronde weer naar een andere workshop te gaan. De keuze was: meer weten over ‘Voeding’, ‘Bewegen’ of ‘Dagelijks leven in balans’. De conclusie is, dat het een geslaagde avond was.

(Bovenstaande tekst verscheen eerder op www.reumagouda.nl). 

Deel