Waar zoekt u informatie over?
Volg & Deel
Volg & Deel
HomeNieuwsAlle berichten

Agenda

Nieuws

Wat kun je doen voor je CVA-patiënt?

Datum: maandag 24 mei 2021
Thema: Nieuws, CVA

Signalering

Meer dan 50% van de mensen die na een CVA direct naar huis gaan, krijgen in lichte of ernstige mate te maken met stoornissen op het gebied van denken, emotie, gedrag en taal. Ook depressieve klachten, zoals prikkelbaarheid, slapeloosheid en gebrek aan interesse komen vaak voor. Uiteindelijk kunnen stoornissen leiden tot problemen op het werk, in de relatie of tot schulden. Wil je weten waar je nog meer op kunt signaleren? Kijk dan hier.

Meer kennis en resultaat bij een geschoolde paramedicus

Er zijn in Midden-Holland in CVA-gespecialiseerde fysiotherapeuten. Zij zijn extra geschoold en hebben affiniteit met de doelgroep CVA-patiënten. Hierdoor weten zij waar realistische behandelmogelijkheden liggen met de daarbij behorende behandeltermijn en prognose. Zo bieden zij een kwalitatief betere behandeling dan een gewone fysiotherapeut. Verwijst u uw patiënt ook naar deze therapeuten?

Even overleggen over uw CVA-patiënt?

Dat kan! Verpleegkundig specialist neurologie, Rianne van Leeuwen, is bereikbaar voor complexe zorgsituaties bij patiënten met een CVA of NAH waar waarschijnlijk zowel medische als verpleegkundige interventies noodzakelijk zijn. Zowel huisartsen, POH-ers, thuiszorgmedewerkers als eerstelijns paramedici mogen Rianne bellen voor advies bij:

  • Omgaan restklachten na CVA (lichamelijk/cognitief)
  • Vastlopen thuissituatie na CVA op korte en lange termijn
  • NAH na CVA voor zowel patiënt als mantelzorger
  • Inzetten (poliklinisch of GRZ) revalidatietraject
  • Doorverwijzen CVA-gespecialiseerde nazorg (korte en lange termijn)
  • Herbeoordeling tijdens polibezoek/huisbezoek

Rianne is van maandag t/m donderdag te bereiken via VIP Live, de Siilo-app, 0182-505384 of rianne.van.leeuwen@ghz.nl.

Nóg meer doen voor uw CVA-patiënt?

  • Probeer inzicht te krijgen hoe de patiënt functioneert, hoe e.e.a. thuis en/of op het werk verloopt, hoe het sociaal leven is en of er bijv. financiële problemen zijn
  • Vraag naar onzichtbare gevolgen zoals; vermoeidheid, overprikkeling, emotioneel zijn, cognitieve beperkingen. Veel angst voor recidief?
  • Hetzelfde geldt voor de mogelijke partner en/of naasten, is er sprake van overbelasting?
  • Houdt in gesprek rekening met emoties, verminderde gezondheidsvaardigheden, verminderde cognitief vermogen na CVA

Tenslotte: meer informatie over de regionale CVA-keten en cijfers over het aantal mensen met CVA/NAH in uw gemeente vindt u hier!

Deel