Waar zoekt u informatie over?
Volg & Deel
Volg & Deel

Reuma en Artrosezorg

Het netwerk Reuma en Artrosezorg stemt de zorg af voor mensen met reuma of artrose in de regio Midden-Holland.

Reuma

Reuma is niet één ziekte, maar een verzamelnaam voor meer dan honderd aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Ondanks het feit dat er veel verschillende vormen van reuma bestaan, is er sprake van een aantal overeenkomstige kenmerken. De meest genoemde klachten van mensen met reuma zijn pijn en stijfheid in gewrichten, spieren of pezen. Daarnaast kunnen zij moe of lusteloos zijn. Er zijn drie categorieën reuma:

  • Artrose
    Bij artrose verslechtert het kraakbeen in de gewrichten. De kwaliteit van het gewrichtskraakbeen wordt minder en kan op den duur zelfs verdwijnen. Artrose komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieën, heupen en wervelkolom. Artrose wordt vaak gezien als slijtage en veroudering. Dit is onjuist, artrose is een vorm van reuma.
  • Ontstekingsreuma
    Onder ontstekingsreuma vallen aandoeningen waarbij ontstekingsreacties in het lichaam onder andere gewrichten beschadigen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij reumatoïde artritis (RA), een van de meest voorkomende vormen van ontstekingsreuma. Andere vormen van ontstekingsreuma zijn onder andere de ziekte van Bechterew, Artritis Psoriatica en jicht.
  • Wekedelenreuma
    Aandoeningen aan spieren, banden, pezen en het kapsel om gewrichten vallen binnen de categorie wekedelenreuma. Bekende vormen zijn fibromyalgie, wat 'pijn in bindweefsel en spieren' betekent, en bursitis (slijmbeursontsteking). Deze laatste komt voornamelijk voor in de schouder, de elleboog en de knie.

Er zijn in Nederland bijna twee miljoen mensen met een reumatische aandoening. In Midden-Holland gaat het om ongeveer 10.000 mensen met artrose en 2.500 reumapatiënten. Kijk voor meer informatie over reuma en artrose op www.reumafonds.nl.

Het netwerk Reuma en Artrosezorg in Midden-Holland

Het verloop van de ziekte vraagt om een regelmatige begeleiding door verschillende disciplines. Er zijn veel deskundigen betrokken bij een reumapatiënt: de reumatoloog, gespecialiseerd reumaverpleegkundige, thuiszorgmedewerker, revalidatiearts, specialist ouderengeneeskunde, fysiotherapeut, ergotherapeut, diëtist en huisarts. Het is belangrijk dat disciplines goed samenwerken en informatie goed wordt afgestemd. Het netwerk bestaat uit professionals/managers uit de volgende organisaties: Basalt, Groene Hart Ziekenhuis, ZorgBrug (voorzitter, Lia Captein, gespecialiseerd reumaverpleegkundige), Fundis (Vierstroom), Zorgpartners Midden-Holland en Transmuraal Netwerk Midden-Holland.

Van 2014 tot 2017 kwamen vertegenwoordigers van deze organisaties enkele keren per jaar bij elkaar. Daarna zijn de overleggen gestopt, maar de activiteiten gaan door. (Kijk hiervoor onder het kopje 'Activiteiten'). 

Nieuws

‘Een gezonde leefstijl?!’

Datum: dinsdag 5 november 2019

Activiteiten

Agenda

ContactHansje Pontier
Programmamanagement

06-48133312
hansje.pontier@ghz.nl 

Deel